Descoperire inedită într-o biserică evanghelică din Mediaș. Următorul Indiana Jones ar trebui „turnat” aici

de: Iulia Kelt
23 09. 2022

Pe sistemul, „vreau să văd Indiana Jones – avem Indiana Jones acasă”, o nouă descoperire inedită ar putea să devină subiect de film. Dincolo de acest lucru, se poate spune că ceea ce s-a găsit recent are o valoare istorică inestimabilă.

O echipă de cercetători, condusă de profesorul universitar dr. Adinel C. Dincă, de la UBB Cluj, a găsit în turnul Bisericii Evanghelice Sfanta Margareta din Mediaș o serie de manuscrise extrem de bine păstrate.

Poate cel mai interesant lucru este că acestea se află într-o stare excelentă de conservare și, mai mult decât atât, se pare că nimeni nu a fost, până acum, interesat să le caute, deși existau suficiente indicii ale existenței acestora.

„Descoperirea seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăția porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în fața descoperirilor făcute, importanța acestora pentru istoria circulației ideilor în perioada medievală în Transilvania”, se precizează într-un comunicat oficial, potrivit Historia.ro, care citează adevărul.ro.

Manuscrisele erau ascunse „la vedere”

„O biserică fortificată este înconjurată de ziduri și protejată de turnuri de apărare. Într-unul dintre aceste turnuri s-a păstrat bibioteca gimnaziului fondat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea”, a declarat Dincă, pentru adevarul.ro.

„Volumele erau ascunse la vedere, dacă vreți”, a mai spus acesta, adăugând că ele au fost găsite „într-un turn într-o zonă mai degrabă dificil de accesat, unde publicul nu are voie să intre”.

Așadar, în arhivă au fost găsite, conform surselor citate anterior, circa 139 de volume, tipărite înainte de 1470-1600; două volume de manuscrise, din primele decenii ale sec. XVI, aproximativ 60 de documente originale datând din sec. XIV-XVI, cu câteva piese originale și copii din sec. XVII și aproximativ zece registre administrative ale parohiei Mediaș din sec. XVII-XVIII care conțin fragmente de manuscrise medievale.

În mod evident, acestea urmează să fie studiate, ca mai apoi să se tragă noi concluzii.